PREFERRED

Την 04.08.22 με την απόφαση (Α.Π. 2061) του Περιφερειάρχη Αττική, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου «ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΒΑΘΙΑΣ ΜΑΘΗΣΗΣ» (PREVENTING FIRE EVENTS BY REDISCOVERING & EXTENDING DEEP LEARNING METHODS-PREFERRED).
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020.
Η κλιμάκωση της κλιματικής αλλαγής, σε όλο τον πλανήτη, αυξάνει την τρωτότητά των δασών σε πυρκαγιές, και απειλεί αφ’ ενός την ίδια την ύπαρξή τους και αφ’ ετέρου, ειδικότερα στις ζώνες επαφής αστικών περιοχών και φυσικής βλάστησης (wildland urban interface/ WUI ), την ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική συνοχή και ευημερία. Η σοβαρότητα των επιπτώσεων (απώλειες ανθρώπινων ζωών, ζημιές στις υποδομές κλπ.), όπως έχει καταγραφεί σε πλειάδα καταστροφικών συμβάντων αναδεικνύουν την επικινδυνότητα του περιβάλλοντος που ζούμε και την κρισιμότητα της έγκαιρης & έγκυρης πληροφόρησης για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τους.
Με αυτό το δεδομένο, και με αναφορά την Προτεραιότητα «3.10.1 Επιδράσεις κλιματικής αλλαγής στο αστικό περιβάλλον», το έργο εστιάζει στον Θεματικό Τομέα 3-ΠΒΑ: Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Οι ερευνητικές δραστηριότητες, με στόχο τον «Μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στις φυσικές καταστροφές (3.10)», επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, και στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που θα αξιοποιηθούν από φορείς, άμεσα ή έμμεσα, εμπλεκόμενους στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και των επιπτώσεων τους; Φορείς με ευθύνη διαχείρισης κρίσεων (πυροσβεστική, πολιτική προστασία), ή/ και φορείς
που διαχειρίζονται δομές (π.χ. φιλοξενίας προσφύγων, κατασκηνώσεις, κλπ.), περιβαλλοντικά πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, κλπ.
Εστιάζοντας στην Προτεραιότητα 4: Enhancing disaster preparedness, του Sendai Framework για Disaster Risk Reduction και σε αστικές περιοχές (WUI), στα πλαίσια των ερευνητικών δραστηριοτήτων του έργου, αναπτύσσεται καινοτομία σε σειρά Επιστημονικών & Τεχνολογικών Πεδίων: α/ Σχεδιασμός & Υλοποίηση Γεωχωρικών Βάσεων Μεγάλου όγκου Δεδομένων, αυτοματοποίηση «πυροδότηση» διατάξεων ενημέρωσης, data fusion & data smart analytics, κλπ. β/ Καινοτόμα μοντέλα (τεχνολογίες μηχανικής μάθησης) εκτίμησης κινδύνου με δυναμική ενημέρωση παραμέτρων, γ/ Ανάκτηση παροχή, συλλογή, διαχείριση & επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων και δ/ Τεχνικές αναλυτικής μεγάλων γεωχωρικών δεδομένων με αξιοποίηση μεθόδων βαθιάς μάθησης.

Η ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ Α.Ε.Μ.ΓΕ. έχει την ευθύνη του τεχνικού συντονισμού ενώ την επιστημονική ευθύνη της έρευνας φέρει η Επιχειρησιακή Ομάδα BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας ΑΘΗΝΑ, συμβάλλει στην έρευνα αναπτύσσοντας καινοτόμα μοντέλα βαθιάς μάθησης.

Screenshot _1 (1)